Overgewicht

Overgewicht is voor veel mensen een groot probleem. Sommige mensen vallen gemakkelijk af terwijl het bij anderen maar niet lukt om de overbodige kilo’s kwijt te raken of ze komen er later weer bij.


Waarom afvallen niet altijd lukt

Uiteraard speelt voeding een belangrijke rol bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. Toch zijn er veel mensen waarbij het overgewicht niet (alleen) aan het voedingspatroon te wijten valt. Meestal is een disbalans in het lichaam dan de oorzaak van het overgewicht. De Chinese geneeskunde onderscheidt 4 verschillende oorzaken (subtypes) van overgewicht:

Trage stofwisseling

De stofwisseling is het proces waarbij voedingsstoffen worden omgezet in warmte en energie. Eigenlijk kunnen we de stofwisseling zien als de verbrandingsmotor in het lichaam. Een goed werkende stofwisseling is heel belangrijk bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht. De stofwisseling kan trager worden door bijvoorbeeld ziekte of het volgen van strenge diëten. Als het lichaam langere tijd weinig voeding binnenkrijgt, past het zichzelf aan door de stofwisseling te verlagen. Wanneer de voedselinname weer genormaliseerd wordt, vliegen de kilo’s er vaak weer aan; het bekende jojo-effect. De trage stofwisseling zorgt ervoor dat we steeds minder kunnen eten om op gewicht te blijven.

Uitputting/vermoeidheid

Uitputting, vermoeidheid of langdurige ziekte kunnen ervoor zorgen dat het lichaam te weinig energie heeft om af te kunnen vallen.

Stress

Sommige mensen vallen af bij stress maar anderen komen juist aan. Stress kan ervoor zorgen dat de stofwisseling verstoord wordt en de kilo’s niet losgelaten kunnen worden.

Hormonaal probleem

Hormonale problemen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat vrouwen na de zwangerschap of overgang moeite hebben met afvallen.
Overgewicht

De behandeling
Voordat met de behandeling wordt gestart, wordt vastgesteld wat precies de oorzaak is van het overgewicht. Bij iedere oorzaak hoort een specifiek behandelplan. De behandeling is gericht op het verbeteren van de stofwisseling en het oplossen van het onderliggende probleem. Hierdoor wordt de kans op gewichtstoename in de toekomst gereduceerd. Veel cliënten merken gedurende het behandeltraject dat ook andere symptomen verminderen of verdwijnen. Het behandelplan wordt altijd in overleg met u opgesteld, afhankelijk van uw wensen.

De behandeling kan bestaan uit (klik verder voor meer uitleg):

 

Icoon1klein

Voedingsadvies: afgestemd op uw persoonlijke situatie helpt de balans in uw lichaam te herstellen. Uiteraard krijgt u een advies waardoor u lekker, gezond en voldoende kunt eten.

Icoon2klein

Acupunctuur: om de energie in het lichaam in beweging te zetten zodat de balans wordt hersteld. Eventueel kan ooracupunctuur worden toegepast waardoor uw hongergevoel afneemt en afvallen makkelijker wordt.

Icoon3kleiner

Chinese kruiden: een persoonsgebonden natuurlijk medicijn om zowel de symptomen als de onderliggende disbalans aan te pakken.

Daarnaast wordt indien van toepassing aandacht besteed aan:

Beweging

Tijdens het bewegen verbranden we kcal. Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat vet wordt omgezet in spieren en dat de ruststofwisseling hoger wordt. Voldoende beweging kan dus veel betekenen voor uw gewicht en uw gezondheid. Bewegen hoeft meestal niet fanatiek. Indien u een beweegadvies krijgt, wordt er uiteraard rekening gehouden met uw wensen, mogelijkheden en levensstijl.

Emotie-eten

Eten heeft al lang niet meer alleen als functie om het lichaam in stand te houden. Er zijn veel verschillende redenen om te eten: honger, etenstijd, gewoonte, anderen zien eten, aan eten herinnerd worden of geen ‘nee’ willen zeggen. Maar er is ook een hele grote groep mensen die meer gaat eten als ze zich bijvoorbeeld boos, gefrustreerd, eenzaam, teleurgesteld, schuldig, blij of moe voelen. Eten wordt dan gebruikt als troost en afleiding. Het eten bij bepaalde emoties kan ervoor zorgen dat gewicht verliezen niet lukt, met alle frustraties van dien.

 

Klik hier voor het stellen van een vraag of het maken van een afspraak

Joni Roelse, diëtist-acupuncturist in Zevenaar l tel: 0617443630 l e-mail: info@joniroelse.nl
Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici – Lid van Beroepsvereniging Zhong