Chinese kruiden
Chinese geneeskunde
De Chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren effectief toegepast om klachten te verhelpen en is door de World Health Organisation (WHO) officieel erkend als geneeswijze. Chinese kruiden en acupunctuur nemen de belangrijkste plaats in binnen de Chinese geneeskunde. Uitgangspunt is dat gekeken wordt naar de mens als geheel; er worden verbanden gelegd tussen de verschillende klachten en symptomen. De oorzaak van klachten wordt altijd eerst onderzocht waardoor het probleem bij de bron kan worden aangepakt. Door deze grondige aanpak is het aantal klachten dat effectief met acupunctuur en Chinese kruiden behandeld kan worden groot. In tegenstelling tot reguliere medicatie leidt de behandeling door middel van acupunctuur en kruiden zelden tot bijwerkingen.

Chinese kruiden
Alhoewel Chinese kruiden in het Westen minder bekend zijn, worden ze in China vanwege de hoge effectiviteit bij veel klachten toegepast. Chinese kruiden kunnen we zien als zeer geconcentreerde voeding met specifieke geneeskrachtige eigenschappen. Net als bij voeding zijn er bijvoorbeeld kruiden die het lichaam verwarmen of juist verkoelen, die de energiehuishouding verbeteren (bijvoorbeeld bij vermoeidheid), die zorgen dat afvalstoffen beter afgevoerd worden of de doorbloeding in het lichaam stimuleren. De oorsprong van de Chinese kruidengeneeskunde gaat eeuwen terug in de geschiedenis. De kruiden worden voorgeschreven in formules waarin verschillende kruiden zijn samengevoegd die goed op elkaar zijn afgestemd.

Het kruidenvoorschrift dat u krijgt, is altijd volledig afgestemd op uw specifieke klachten en diagnose, waardoor een persoonsgebonden natuurlijk medicijn ontstaat. Het gebruik van kruiden naast persoonlijk voedingsadvies en/of een acupunctuurbehandeling zal in veel gevallen aangeraden worden aangezien de kruiden er doorgaans voor zorgen dat de behandeling effectiever is en het gewenste resultaat sneller wordt bereikt.

De kruiden worden meestal gebruikt als granulaat. Dit zijn tot poeder verwerkte kruidenextracten die met water ingenomen worden en daardoor zeer gebruiksvriendelijk zijn.

In de meeste gevallen kunnen Chinese kruiden zonder problemen gebruikt worden naast reguliere medicatie. Uiteraard staat veiligheid voorop en worden kruiden alleen door mij verstrekt aan cliënten die reguliere medicatie gebruiken na goedkeuring van de apotheek.

Chinese Kruiden

Joni Roelse, diëtist-acupuncturist in Zevenaar l tel: 0617443630 l e-mail: info@joniroelse.nl
Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici – Lid van Beroepsvereniging Zhong