Behandelingen
De behandeling bestaat uit:
Voedingsadvies
en/of
Acupunctuur
en/of
Chinese kruidenVoedingadvies
Voedingsadvies
Alles wat we eten heeft effect op ons lichaam, in positieve en/of negatieve zin. Het vaker kiezen voor de juiste voedingsmiddelen draagt bij aan uw gezondheid. Het voedingsadvies dat u krijgt is zeker geen streng dieet, maar een advies waardoor u lekker, gezond en voldoende kunt eten. Soms zijn kleine, simpele aanpassingen al voldoende. Bij het advies wordt uiteraard rekening gehouden met uw eigen wensen en leefpatroon waardoor het praktisch toepasbaar en gemakkelijk vol te houden is.Het voedingsadvies is gebaseerd op zowel de Westerse als de Oosterse voedingsleer.Westerse voedingsleer
De Westerse voedingsleer kijkt op een analytische manier naar voeding. Van heel veel voedingsmiddelen is precies bekend hoeveel calorieën,
vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen ze bevatten.
Lees meer
Deze kennis is belangrijk omdat het lichaam de voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Bij bepaalde ziektebeelden wordt extra aandacht besteed aan specifieke voedingsstoffen. Zo is het bijvoorbeeld bij diabetes belangrijk om rekening te houden met de inname van koolhydraten en bij een hoge bloeddruk met de inname van zout.
Oosterse voedingsleer
De Oosterse voedingsleer kijkt naar het effect van een voedingsmiddel in ons lichaam nadat we het hebben gegeten.
Lees meer
Zo zijn er voedingsmiddelen die het lichaam verwarmen of juist verkoelen, maar ook voedingsmiddelen waar we energie van krijgen of waar we juist moe van worden als we ze gegeten hebben. Andere voorbeelden zijn voedingsmiddelen die de stofwisseling verbeteren, afvalstoffen afvoeren of de vochtbalans positief beïnvloeden.
Een voedingsadvies is altijd persoonlijk en afgestemd op de diagnose; wat voor de ene persoon gezonde voeding is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Veranderingen in de voeding kunnen ervoor zorgen dat uw lichaam sneller in balans is en later ook in balans blijft.

De behandeling kan alleen uit voedingsadvies bestaan of het voedingsadvies kan een aanvulling op de behandeling zijn. Ook als u wilt weten welke voeding voor u persoonlijk het best is om gezond te blijven, kunt u voor voedingsadvies terecht.

Chinese geneeskunde
De Chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren effectief toegepast om klachten te verhelpen en is door de World Health Organisation (WHO) officieel erkend als geneeswijze. Chinese kruiden en acupunctuur nemen de belangrijkste plaats in binnen de Chinese geneeskunde. Uitgangspunt is dat gekeken wordt naar de mens als geheel; er worden verbanden gelegd tussen de verschillende klachten en symptomen. De oorzaak van klachten wordt altijd eerst onderzocht, waardoor het probleem bij de bron kan worden aangepakt. Door deze grondige aanpak is het aantal klachten dat effectief met acupunctuur en Chinese kruiden behandeld kan worden groot.

In tegenstelling tot reguliere medicatie leidt de behandeling door middel van acupunctuur en kruiden zelden tot bijwerkingen.

Accupunctuur
Acupunctuur
Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van de energiebanen (meridianen) die door het lichaam lopen. Deze meridianen verbinden de dieper gelegen organen met de aan de oppervlakte gelegen weefsels. Op de meridianen liggen de acupunctuurpunten. Door naalden te zetten in deze punten wordt de energie in het lichaam in beweging gezet. De naalden kunnen we zien als richtingaanwijzers die de energie in het lichaam de juiste richting opsturen waardoor stagnaties worden opgeheven en de balans in het lichaam wordt hersteld. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van hele dunne naaldjes die snel door de huid gaan, waardoor de behandeling niet als pijnlijk wordt ervaren.

Icoon3def
Chinese Kruiden
Alhoewel Chinese kruiden in het Westen minder bekend zijn, worden ze in China juist vaak toegepast omdat ze bij veel klachten heel effectief zijn. Chinese kruiden kunnen we zien als zeer geconcentreerde voeding met specifieke geneeskrachtige eigenschappen. Net als bij voeding zijn er bijvoorbeeld kruiden die het lichaam verwarmen of juist verkoelen, die de energiehuishouding verbeteren (bijvoorbeeld bij vermoeidheid), die zorgen dat afvalstoffen beter afgevoerd worden of de doorbloeding in het lichaam stimuleren.

De oorsprong van de Chinese kruidengeneeskunde gaat eeuwen terug in de geschiedenis. De kruiden worden voorgeschreven in formules waarin verschillende kruiden zijn samengevoegd die goed op elkaar zijn afgestemd. Het kruidenvoorschrift dat u krijgt, is altijd volledig afgestemd op uw specifieke klachten en diagnose, waardoor een persoonsgebonden natuurlijk medicijn ontstaat. Het gebruik van kruiden naast persoonlijk voedingsadvies en/of een acupunctuurbehandeling zal in veel gevallen aangeraden worden aangezien de kruiden er doorgaans voor zorgen dat de behandeling effectiever is en het gewenste resultaat sneller wordt bereikt.

De kruiden worden meestal gebruikt als granulaat. Dit zijn tot poeder verwerkte kruidenextracten die met water ingenomen worden en daardoor zeer gebruiksvriendelijk zijn.

In de meeste gevallen kunnen Chinese kruiden zonder problemen gebruikt worden naast reguliere medicatie. Uiteraard staat veiligheid voorop en worden kruiden alleen door mij verstrekt na goedkeuring van de apotheek aan cliënten die reguliere medicatie gebruiken.

Joni Roelse, diëtist-acupuncturist in Zevenaar l tel: 0617443630 l e-mail: info@joniroelse.nl
Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici – Lid van Beroepsvereniging Zhong